Çilekte Hasat Öncesi Kalsiyum Klorit Uygulamasının Kurşuni Küf (Botrytis cinerea) Gelişimi Üzerine Etkisi
Abstract views: 342 / PDF downloads: 128Keywords:
Kalsiyum klorit, Botrytis cinerea, Kurşuni küf, çilekAbstract
Bu çalışma, Kalsiyum klorit’in, çilekte meyve ve gövde çürümelerine neden olan Kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers & F) hastalığına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. 2005-2006 yıllarında, Tokat koşullarında yürütülen çalışmada Maraline çilek çeşidi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede 4 farklı Kalsiyum klorür dozu (%0,5, %1, %2 ve %3) ve Kontrol olarak saf su kullanılmıştır. Çileklerin ilk çiçek oluşturmaya başladığı tarihten itibaren birer hafta arayla 5 kez Kalsiyum klorit uygulaması yapılmıştır. İlk uygulamadan yaklaşık bir ay sonra, çilek meyveleri hasat edilmiştir. Hasat edilen
meyveler çeşme suyunda yıkanmış ve yüzeyi kuruduktan sonra 2x104 spor/ml’lik B. cinerea spor konsantrasyonu püskürtülerek inokule edilmiştir. Meyveler, 22±3 ºC’de %85 nem koşullarında 15X12 cm şeffaf plastik kaplar içerisinde 5 gün süreyle inkübasyona bırakılmıştır.
Üçüncü günden itibaren kontrol grubu meyveleri ile %0,5 ve %1’lik Kalsiyum Klorit uygulaması yapılan meyvelerde çürümeler görülmüştür. Buna rağmen, %2 ve %3’lük Kalsiyum Klorit uygulamalarında ise denemenin sonlandırıldığı 5. güne kadar kurşuni küf gelişimi görülmemiştir. Ancak kurşuni küf gelişiminin engellendiği %3 lük CaCl dozu yapraklarda fitotoksik etki yaparak yanıklığa neden olmuştur. Sonuç olarak çilekte hasat sonrası kurşuni küf hastalığının önlenmesi ve meyve sertliğinin korunması için %2 ‘lik Kalsiyum klorit uygulaması önerilebilir.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
All Rights Reserved.