Farklı Çaplara Sahip Zerdali Çöğürlerinin Aşı Başarısı ve Fidan Gelişimine Etkisi

Abstract views: 185 / PDF downloads: 259

Authors

  • Hatice ŞAHİNER ÖYLEK
  • Ahmet ASLAN
  • M. Naim DEMİRTAŞ
  • Selçuk AVCI

Keywords:

Zerdali, kayısı, anaç, aşı tutma

Abstract

Ülkemiz, dünya kuru kayısı üretiminin yarısından fazlasını tek başına karşılamaktadır. Hem ülkemiz hem de Malatya bölgesi için önemli bir ekonomik ürün olan kayısıya talep gün geçtikçe artmaktadır ve kayısı bahçeleri hâlihazırda çöğür anaç üzerine aşılı fidanlarla tesis edilmektedir.
Bu çalışma, farklı çap gelişimlerine sahip zerdali çöğür anaçları üzerine Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi aşılamak suretiyle yapılan fidan üretiminde aşı başarısı ve fidan gelişimi üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada, çöğür çap gelişimi arttıkça, paralel olarak aşı tutma ve sürme oranının da arttığı saptanmıştır. Ortalama en yüksek aşı tutma ve sürme oranı %93.47 ve %98.42 ile 7 mm’nin üzerinde gelişme gösteren çöğürlerden elde edilmiştir. Aşı sürgün boy ve çap gelişimleri de çap gelişimleri yüksek anaçlarda 145.05 cm ve 12.54 mm olarak elde edilmiştir. Kayısı fidan üretiminde çöğür anaç üzerine yapılan aşılama uygulamalarında anaç çapının 7.00–9.00 mm olan bitkilerin kullanılması hem aşı başarısı, hem de fidan gelişimi ve kaliteli fidan elde edilmesi bakımından yararlı olacaktır. Aşılama yapılacak çöğürlerin çimlenmeden itibaren gübreleme ve sulama işlemlerinin özenle yapılması gerekmektedir.

Downloads

Published

2019-07-23

How to Cite

ÖYLEK, H. ŞAHİNER, ASLAN, A., DEMİRTAŞ, M. N., & AVCI, S. (2019). Farklı Çaplara Sahip Zerdali Çöğürlerinin Aşı Başarısı ve Fidan Gelişimine Etkisi. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 6(2), 103–107. Retrieved from https://ijans.org/index.php/ijans/article/view/266

Issue

Section

Research Articles