Ordu – Gürgentepe Koşullarında Patates-Mısır-Fasulye Karışık Yetiştirme Sistemleri Üzerinde Bir Araştırma*

Abstract views: 110 / PDF downloads: 104

Authors

  • Enver ÇAM
  • Güngör YILMAZ

Keywords:

karışık ekim, patates, mısır, fasulye, verim, ekonomik analiz, LER değeri.

Abstract

Bu araştırma, Ordu – Gürgentepe koşullarında halen uygulanmakta olan karışık yetiştirme sisteminin belli bir disiplin anlayışı içerisinde yapılmasını ve karışıma giren bitki türlerinin birbirlerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada patates - mısır ve sırık fasulyenin yalın ekimleriyle birlikte 17 farklı karışık ekim kombinasyonu 3 tekerrürlü olarak Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 2004 yılı vejetasyon döneminde incelenmiştir.
Araştırmada, patateste dekara yumru verimleri 1295,9 – 3984,1 kg arasında değişmiştir. Ortalama yumru ağırlığı ile ocak başına yumru verimleri bakımından fasulye ile birlikte ekimlerin, mısır ile birlikte ekimlere nazaran genel olarak daha olumlu etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Karışık ekim
uygulamalarında mısır tane veriminde, fasulyenin patatese göre daha çok olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiş olup, dekara mısır tane verimleri 167,55 – 530,12 kg arasında değişmiştir. Karışık ekim uygulamalarında taze fasulyenin bitki başına verimlerine, patatesin mısıra göre daha olumlu etkisinin olduğu ve dekara fasulye veriminin 492,0 – 1452,3 kg arasında değiştiği belirlenmiştir.
Yapılan ekonomik analizlere göre en karlı uygulamanın dekara 557,83 YTL ile yalın patates üretimi olduğu belirlenmiştir. Ancak karışık ekim yapılması durumunda, hem ekonomik analiz, hem de LER değerleri dikkate alındığında 2 sıra patates + 2 sıra fasulye uygulamasının 544,92 YTL net kar ve 1,124 LER değeriyle en avantajlı uygulama olduğu belirlenmiştir.

Downloads

Published

2019-07-08

How to Cite

ÇAM, E., & YILMAZ, G. (2019). Ordu – Gürgentepe Koşullarında Patates-Mısır-Fasulye Karışık Yetiştirme Sistemleri Üzerinde Bir Araştırma*. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(1), 01–09. Retrieved from https://ijans.org/index.php/ijans/article/view/11

Issue

Section

Research Articles